Så er det sagt, INGEN er født til succes!

Succes eller dét at være succesfuld

Succes eller dét at være succesfuld er egentlig en yderst mærkelig, kompleks og uhåndgribelig størrelse. Men det er vel også især disse “størrelser” der er sjove at dykke lidt længere ned i og undersøge nærmere.

Der er meget her i livet der er subjektivt, og succes er ingen undtagelse – tværtimod.

Succes eller dét at være succesfuld afhænger groft sagt af de øjne der ser og den hjerne der er bagmanden til alle vores holdninger og meninger, tilvalg og fravalg og ikke mindst handlinger, altså din “Partner in crime”.

Succes er således en meget relativ størrelse, ligeså vel som succes er kulturelt relateret, forstået på den måde, at i de fleste vestlige kulturer bliver succes målt på fx likes og delinger på sociale medier, og i andre sydamerikanske og afrikanske kulturer eller samfund måles succes på antallet af høstede kaffebønner eller fremskaffelsen af vand. Alt er selvfølgelig relativt og jeg ved godt, at de her nævnte succeskriterier er sat meget groft op, men nogle gange skal yderlighederne til for en større forståelse.

Begrebet Succes kommer fra det latinske ord suc’cessus der betyder fremgang. Og det er vel i bund og grund det succes handler om, nemlig at du rykker dig væk fra dit udgangspunkt, uanset hvad dit udgangspunk er og hvor du flytter dig hen. Det er fremgangen der er afgørende!

I min, og sikkert også i mange andres, verden er man succesfuld når man når et mål, indfrier en forventning, et ønske eller en drøm, eller når noget lykkes – uanset størrelse, tidsperiode og brug af ressourcer og andres hjælp.

Som skrevet tidligere fødes ingen mennesker til succes, men alligevel ender nogen med at være mere succesfulde end andre – og hvorfor nu det? Og er det egentlig ikke et udsagn, som direkte strider mod det jeg lige har skrevet om, at succes eller dét at være succesfuld er subjektivt, så hvordan kan jeg objektivt udtale mig om nogle menneskers succes og andres mangel på samme?

Det kan jeg fordi succes, udover at være relativ og subjektiv, også er målbar, og det er vel derfor, at vi i vores samfund tydeligt kan se den forholdsvise lille skare af mennesker der i vores opfattelser er succesfulde. Vi kan se og forholde os til deres handlinger og deres succeser – du kan fx ikke bilde mig ind, at du ikke på ét tidspunkt i dit liv har sagt sætningen “Hvor er hun/han succesfuld”.

Nu hvor vi så har slået fast, at succes kan (og hermed ikke sagt, at den altid skal) måles objektivt, kan vi vende tilbage til spørgsmålet om, hvorfor nogle mennesker er mere succesfulde end andre – og her er svaret måske lidt søgt – for det er jo nok fordi deres succes kan måles, både for dig og for mig.

Uanset hvad vores subjektive holdning er til succes, er der lavet et utal af undersøgelser der tydeligt viser de kendetegn succesfulde mennesker har til fælles. De følgende eksempler er overraskende meget lavpraktiske og meget “menneskelige”, hvilket igen understreger, at INGEN er født til succes.

Reportage billeder

Bryllupsfotograf Fredericia

Bryllupsfotograf Frederikshavn

Bryllupsfotograf Fyn

Bryllupsfotograf Greve

Bryllupsfotograf Haderslev

Heldagsfotografering

Bryllupsfotograf Helsingør

Bryllupsfotograf Herning

Bryllupsfotograf Hillerød

  1. Helt overordnet og meget lav praktisk, så står succesfulde mennesker tidligt (de er også gået forholdsvist tidligt i seng – læs: har fast søvnrytme) og de har helt bestemt morgenrutiner. De læser avisen, tjekker mails, er aktive, mediterer eller arbejder (ja, det må man åbenbart godt om morgenen), men vigtigst af alt, er, at de gør det sammen hver morgen. Så en morgenrutine er meget vigtig, og jeg mener, det kan vi vel alle sammen godt forholde os til og tage til os.
  2. Succesfulde mennesker rør sig! De er aktive og det kan fx være hård fysisk træning, yoga, meditation til havearbejde.
  3. Det her er min ynglings. Mennesker med succes prioriterer, at være sammen med de mennesker de elsker og som betyder noget for dem. Om det er venner, familie, partnere eller en hund, det er egentlig underordnet, det vigtigste er, at mærke glæden ved andre og være offline.
  4. Modsat hvad man nok skulle tro, så gør succesfulde mennesker en dyd ud af, at finde glæde/nydelse ved de simple ting. Jeg blev egentlig temmelig overrasket da jeg læste dette, men det kommer ikke så meget bag på mig. Har du kæmpet dig til succes og har du en travl hverdag, så er det virkelig de små ting man sætter pris på og bliver begejstret over (og det er sagt fra én der bliver begejstret over de mindst ting, men ser det som en stor styrke).
  5. Succesfulde mennesker kender deres “peak performance times”, altså deres bedste timer, og det er ud fra dette, at de planlægger deres tid og opgaver.
  6. Mavefornemmelsen og grænser er afgørende for at nå til succes, forstået på den måde, at succesfulde mennesker lytter til deres “gut feeling” og sparer på energien ved at sige nej til opgaver/projekter de kan undlade at udføre.

Efter at have læst adskillige artikler om succesfulde mennesker og deres kendetegn og rutiner, sad jeg tilbage med en følelse af dyb fascination og overraskelse. Succesfulde mennesker er “bare” mennesker som du og jeg, men med en målrettethed og prioritering jeg i hvert fald kan lære noget af.

Jeg ved godt, at jeg sidste gang skrev, at jeg ville vise min liste over hvad der skal til for at få succes, men jeg holder den tilbage lidt endnu, og afslører næste gang eksperternes råd til succes og mine egne selvtænkte råd – og så bliver det jo spændende at se, om de stemmer overens, altså bare lidt.

Og måske vi ikke også skal have lidt råd fra kære Richard “Virgin” Branson, da jeg nu har læst sidste side af hans bog “Vi gør de sgu”..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.